Zaterdagochtend 25 september was het behoorlijk druk bij het kerkhof. Een dertigtal mensen had zich verzameld, waaronder ook nabestaanden die te horen zijn in de gloednieuwe audiotour. Wethouder van Cultuur Rutger van Stappershoef hield een mooie toespraak en verklaarde de QR-code van de geluidswandeling ‘geopend’. Ook opende hij de expositie in de kerk van Anna Marie van Thiel de Vries. Zij woonde tot haar twaalfde in het directeurshuis bij de steenfabriek en is in de audiotour te horen bij de grafkelder van haar ouders. Haar werk is geinspireerd op die eerste jaren van haar leven toen er tienduizenden stenen in de oven werden gebakken. De kerkbanken lagen dan ook vol met kleurrijke bakstenen, sommigen bekleed met oude foto’s uit de tijd van de steenfabriek.
De wethouder had de in opdracht van Stichting Kerk Heesselt gemaakte tour van tevoren beluisterd en was vol lof. “Het heeft me niet alleen persoonlijk geraakt, maar het past ook in het cultuurbeleid van onze nieuwe gemeente West Betuwe. De focus ligt daarbij op de cultuurhistorie die we als kernen samen hebben. De basis van wie we waren, wie we zijn en wie we wìllen zijn.”
In de audiotour die Jacqueline Maris met subsidie van het Prins Bernhard Cultuurfonds maakte, leidt haar stem je rond. Het gaat over het dorp, de kerk en de rivier. Ook staat ze letterlijk stil bij bijzondere graven met persoonlijke verhalen die door nabestaanden worden verteld. Zoals dat van de op 12-jarige leeftijd overleden Pascalle zonder achternaam of Lisette die op haar vierde in coma raakte, wakker werd en daarna nog dertig jaar leefde.
Iedereen in Heesselt kent tante Gerda die schittert in de geluidswandeling. Terwijl ze aan de arm van nicht Mieke stond te kijken, sprak de wethouder haar toe: “U zei, tante Gerda, dat dit kerkhof voor u een park van ontspanning is. Er is niet zoveel te beleven in Heesselt zei u. We moeten het hebben van de herinneringen en van de mensen die leven genieten. Dat raakte mij enorm, dat is in een paar zinnen wat ik probeer uit te leggen, waarom dat gevoel van saamhorigheid zo belangrijk is.”
Kortom: ga naar het Heesseltse kerkhof en zet de QR-code in werking en de audio begint te spelen. En kijk ook nog even op onze speciale pagina ‘audiotour’ voor extra verhalen.
Hier zijn de woorden van de wethouder te beluisteren.
Met dank aan Erna Remmelink voor de foto’s!