e zon schijnt. Buren babbelen met elkaar rond de dorpstafel terwijl uit de verte een stratenmakers hamer klinkt. Daar zijn vrijwilligers druk bezig met de fundering voor een schuur. Binnen in de kerk van Heesselt kijken dorpsbewoners naar een film over Varik en Heesselt uit de jaren vijftig. Kortom, iedereen vermaakt zich op de Burendag 2015 bij de kerk in Heesselt.
Activiteiten
Het was de tiende keer dat het Oranjefonds het startschot gaf voor de Burendag.
In Heesselt met zijn 180 inwoners wilde men daar een bredere invulling aan geven. Dus werkte Stichting Kerk Heesselt die het rijksmonument open wil stellen voor culturele en sociale activiteiten in en rond de kerk nauw samen met buurtvereniging ‘Het Geerke’. En terwijl buiten vrijwilligers af en aan reden met stoeptegels en druk bezig waren met het bouwen van een schuur, genoten mensen binnen van een film uit 1958 met daarin vele bewoners uit Varik en Heesselt. Regelmatig klonk fluisterend: ‘oh dat is die en die, weet je nog’.
Steenfabriekshuisjes
Ook ’s middags was de kerk nagenoeg vol toen dhr. J.G. van Thiel de Vries, geboren op de voormalige Heesseltse steenfabriek, een voordracht hield over ‘d’n oven’. Zijn overgrootvader stichtte de steenfabriek in 1883. In Heesselt heb je nog steeds de ovenbuurt, de ouwe buurt en de nije buurt met ‘steenfabriekshuisjes’. Dit terwijl de steenfabriek zelf al sinds eind 1974 is gesloten en later is gesloopt. Van Thiel de Vries’ vader was een enthousiast amateur-fotograaf en in de powerpoint waren veel van diens oude foto’s terug te zien. Een kort filmpje, dat de zoon tussen de spullen van zijn vader gevonden heeft, beleefde in de kerk van Heesselt zijn première.
Terwijl dorpelingen genoten van de films en de fotopresentatie, werkten de vrijwilligers in de najaarszon onverdroten voort om het tuinhuis af te maken.
Al met al een dag die zich met recht een Burendag kan noemen!