Wat is een ‘vrijheidsrok’, vraagt u zich af? En wat moet ik daarmee?
We willen voor 5 mei zoveel mogelijk ‘vrijheidsrokken’ maken. Naar een idee van verzetsstrijder Mies Boissevain-Van Gennep. Daarvoor hebben we zoveel mogelijk mooie fleurige lapjes en lappen nodig en ook mensen die het leuk vinden om er één of meer te maken! De lappen kunnen op bestaande rokken worden genaaid, of als patchwork tot een waar kunstwerk worden gemaakt.
5 mei zijn ze te zien; ze worden gedragen of tentoongesteld.
Geschiedenis van de vrijheidsrok
Mies Boissevain-Van Lennep – in het verzet heette ze Mammie Mies – verliest veel in de tweede wereldoorlog. Haar man overleeft het concentratiekamp niet, twee zonen worden gefusilleerd. Zelf zit ze vanaf eind 1944 gevangen in vrouwenkamp Ravenbrück.
Toch blijft Mies geloven in het goede van de mens. Drie maanden duurt het voor ze na de kamp-ontberingen weer is aangesterkt. Dan gaat ze vol goede moed verder met haar leven. Ze richt de eerste vrouwenpartij ‘Praktisch Beleid’ op. En ze komt met het idee van de Nationale Feestrok, ook wel bekend als ‘vrijheidsrok’. Niemand had wat na de oorlog, aan alles was gebrek. Door lapjes aan elkaar te naaien kon iedereen een vrolijke rok maken. En dat gebeurde massaal.
Het is een rok die niet alleen de bevrijding vierde, maar ook symbool staat voor de saamhorigheid tussen vrouwen over de hele wereld. Dat was de gedachte van Mies Boissevain-Van Lennep die in 1965 aan kanker is overleden. Sommige van de ‘vrijheidsrokken’ van toen hangen nu in musea. Wij gaan ze opnieuw maken. Uiteraard mogen ook mannen mee doen! Wat zou Mammie Mies blij verrast zijn geweest met alle mooie rokken die we op 5 mei in Varik en Heesselt hopen te zien.
Voor meer informatie kunt u terecht bij Betsy van Wijk, Kerklaan 10A te Heesselt e-mail: betsyvanwijk@gmail.com. Alleen inleveren van lapjes kan ook op Kerklaan 1.
Het vrijheidsevenement wordt georganiseerd door en bij de culturele kerk van Heesselt en valt onder het grote vrijheidsevenement Tour de Waal.