Zaterdagmiddag 19 maart, vierden we de officiële heropening van de kerk in Heesselt. In een feestelijk volle kerk met gasten, dorpsgenoten en geloofsgenoten, liet de kerk van Heesselt zien dat ze een plaats biedt aan iedereen. De zang van vocal group Zinnia was prachtig. We genoten van het orgelspel van Koos Damman en luisterden naar de toespraken met voor elk wat wils.
Chris Rodenburg
Bij het vervaardigen van zijn objecten maakt Chris Rodenburg veel gebruik van oude pallets, waarmee het afval een nieuwe betekenis krijgt en tevens de schoonheid van het hout wordt getoond.
Over de achtergrond van zijn speciaal voor 3×3 gemaakte bijdrage zegt hij:
“Door mijn studie Landschapsarchitectuur raakte ik geïnteresseerd in de vorming van cultuurlandschappen; de relatie tussen mens en omgeving en tussen mensen onderling. Die relaties zijn veranderd. Door wetenschap en techniek nemen we het heft in eigen hand en bepalen we steeds meer ons eigen lot. De kerk, eens het middelpunt van de gemeenschap, raakt steeds meer op de achtergrond. Zelfs de torens hebben we niet meer nodig voor onze oriëntatie”.
W www.crood.nl
E info@crood.nl
T 035 6035170
Peter Schipper
Al lang is Peter Schipper geboeid door de vele vormen van verval. Bijvoorbeeld van oude industriële gebouwen; ze hebben geen monumentale of historische waarde, maar vaak een fascinerend sombere schoonheid.
Door de sterker wordende maatschappelijke tegenstellingen verschoof het accent in zijn werk binnen het thema. Niet de gebouwen, maar juist de mens in zijn vaak sombere staat van verval werd de belangrijke factor. Een soort kritisch realisme. De laatste tijd zijn de werken veel meer reflecties op de huidige tijd met onder meer de snelle, digitale ontwikkelingen en het daarmee samenhangende sociaal gedrag. Speciaal voor 3×3 Heesselt maakte Peter een drieluik in houtskool getiteld ‘Kerk en Leven’.
W www.peter-s.eu
E peter@peter-s.nl
T 06 81 83 75 05
Soraya van Houwelingen
DAT WE ZOUDEN BESTAAN WAS NOOIT ZEKER
NU WE ER ZIJN, IS NIET BESTAAN ONZE ZEKERHEID
In haar werk is Soraya altijd op zoek naar een beeld dat haarzelf verrast. Schoonheid, verval en kwetsbaarheid wisselen elkaar af of ondersteunen elkaar. Daarbij hanteert zij soms bekende symbolische elementen uit de schilderkunst, maar creëert ook haar eigen symboliek. Zij wil juist die bepaalde schoonheid laten zien, die de gemiddelde beschouwer niet als zodanig ervaart. Het werk moet iets losmaken, de lagen en de contradictie die altijd aanwezig zijn, moeten de kijker doen afvragen waar het écht om gaat. Maar wat dat uiteindelijk is, mag iedereen voor zich bepalen.
Voor 3×3 Heesselt toont Soraya van Houwelingen door middel van ‘graafwerk’ op een bijzondere wijze haar fascinatie voor processen die zich afspelen in het ondermaanse.
E sorayavh@hotmail.com
T 06 26085577
Mieke de Waal
Mieke is kunstenaar en cultureel antropoloog. De spanning tussen een individu en zijn cultuur is de verbindende schakel in haar werk.
“Sinds vijftien jaar maak ik zwevende beschilderde ‘soft sculptures’, variërend van piepkleine jurkjes tot meer dan manshoge kimono’s. Vormen die symbool staan voor ‘de mens’. Het zijn poëtische werken, gemaakt uit linnen, landkaart, inkt, acryl, borduursels. Elk werk is de drager van een verhaal: bijvoorbeeld over de afhankelijkheid van de mens van de bossen die hij met groot gemak kapt; over strijdige verlangens als reislust en geborgenheid; over het geboren zijn op een andere plek dan waar het leven je nu gebracht heeft. In een kerk reflecteren mensen op hun bestaan, en dat is wat ik ook in deze kunstwerken doe.”
W www.miekedewaal.com
E beeld@miekedewaal.com
T 06 12579403
Ans van den Hurk
Ans van den Hurk haalt inspiratie uit haar omgeving, maar ook uit de materialen waarmee ze werkt.
De kleivormen die ontstaan uit de intuïtieve werkwijze van Ans, worden door haar getransformeerd tot objecten. Zo ook deze grillige beelden die Ans hier laat zien. Ze doen denken aan de Scarabee, een mestkever die binnen de Egyptische mythologie als een heilig dier werd beschouwd.
W www.ansvandenhurk.nl
E ansvandenhurk@kpnplanet.nl
T 0487 562502
Dik Kusters
De liefde van Dik voor het Betuws landschap uit zich in een door hemzelf ontwikkelde techniek.
“De techniek waarin ik werk, is geboren uit een puur aquarellistische opvatting. Vaak maak ik veldstudies in aquarel, die in het atelier worden uitgewerkt. De techniek is een verfijning van de spattechniek zoals we op school geleerd hebben. Een vlak afdekken en met inkt, horrengaas en tandenborstel inkleuren. Fijne details worden met een kroontjespen ingetekend en soms gepenseeld. Het atmosferisch perspectief wordt bereikt met een zacht pastelkrijt. Zo komt een realistisch schilderij tot stand zonder dat het een fotografische weergave wordt. Mijn schilderijen zijn een interpretatie van dat wat ik in het veld ervaar.”
Speciaal voor 3×3 Heesselt heeft Dik een beeld gemaakt met als titel ‘Het eeuwige licht van de rijke stinkerd’.
W www.dikkusters.nl
E b dhk@dikkusters.nl
T 06 15947744
Harrie Gerritz
Harrie Gerritz (1-1-1940) noemt zichzelf landschapsschilder en maakt ook sculpturen in hout, ijzer en brons. Maar het zou lang zoeken zijn naar een landschap zoals hij dat schildert of construeert.
Zijn belangstelling gaat uit naar de ‘tekens’, naar vormen die in de natuur niet voorkomen – het vierkant natuurlijk. De kunstenaar ‘creëert’ het vierkant door een verbinding te maken van horizontale en verticale lijnen, zoals een horizon en een kerktoren, of een rivier en bomen. En hij houdt zich bezig met het ‘geconstrueerde’ landschap tussen Maas en Waal, waaraan de mens geometrische vormen heeft toegevoegd: de blokvormen van een huis, een stoeptegel of een hek.
Info: Galerie Indruk, ’s Hertogenbosch
Quraiseh
Quraiseh is geboren in Irak maar werkt in verschillende landen. Hij verwerkt uiteenlopende, vaak gevonden materialen in zijn kunstwerken om speciale effecten en structuren in het oppervlak te bereiken.
Het geheel bewerkt hij vervolgens op een geheel eigen wijze door bijvoorbeeld splitsen van lagen en/of branden en het toevoegen van onduidelijke, vaak heldere kleuren. De mix van twee culturen, de mystieke Arabische en de traditioneel westerse, maakt zijn werk uniek. Die mix is ook te zien en ervaren in de video die Quraiseh (tijdens tentoonstelling niet aanwezig) speciaal voor 3×3 Heesselt maakte. Vanuit een heel andere cultuur bracht hij licht in de kerktoren van Heesselt en met behulp van voorbijgangers maakte hij bijzondere opnamen. Die bewerkte hij vervolgens tot een verrassende video die aanzet tot contemplatie.
Ad Arma
Ad Arma maakt naast grafisch werk onder meer schilderijen, sculpturen, keramiek en glaskunst. De onderliggende gedachte in veel van zijn werk is het besef dat alles samenhangt, één is.
In Heesselt toont Ad een bijzondere beeldengroep die gaat over het wél aanwezig zijn, maar niet mogen bestaan. Entiteit zonder identiteit, aanwezig zonder bestaansrecht. De beelden refereren in vorm aan de vroegst bekende sculpturen van de mens.
W www.adarma-art.com
E meerm030@planet.nl
T (0487) 56 15 16