INSPIRATIE VAN WAALFORMAAT

Anna Marie Van Thiel de Vries werd geboren op de Heesseltse steenfabriek, die de eerste twaalf jaar van haar leven haar directe leefomgeving was. Aan de Waal, op het altijd drukke fabrieksterrein, waar in de jaren vijftig wagentjes met paarden ervoor en later tractoren met wagentjes erachter af en aan reden met stenen. Ondanks de grote bedrijvigheid was het dus toch ook haar speelterrein, al golden er strenge verboden en werd er gewaarschuwd voor alle mogelijke gevaar.

Er werd veel gezwommen in het fabriekshaventje. Maar je moest wel heel goed uitkijken voor de Lange Met, want die was de baas in de Waal en daar mocht je niet mee spotten. Kijk toch uit kind!

Alles bij elkaar is tijdens deze jeugd waarschijnlijk het zaadje gepland voor haar latere carrière als kunstenaar: haar fascinatie voor de baksteen, voor het Waalformaat…

Haar opleiding aan de Academie voor Industriële Vormgeving werd in 1986 afgerond en in al die jaren daarna valt in haar werk een lijn te trekken terug naar Heesselt. Ze exposeerde in o.a. Parijs, Barcelona, Keulen en vanzelfsprekend ook in eigen land. In 1996 was haar werk te zien in de grote expositie Ter Plekke in het Stroomhuis in Neerijnen.

Nu zijn we weer vijfentwintig jaar verder en geheel onverwacht kwam begin augustus dit jaar, de uitnodiging om te exposeren in de kerk in Heesselt. Een aanbod dat ze zeker niet voorbij wilde laten gaan. Maar dit jaar is een soort jubileum en dus een jaar van terugblikken, en aangezien er te weinig tijd was om speciaal voor de kerk nieuw werk te maken, wordt het – zeer gepast – een overzicht van haar werk.

Toch niet alleen een overzicht, de Lange Met lijkt zich aan de Waal ontworsteld en een plekje veroverd te hebben op het zoldertje boven de consistoriekamer. Zo hoog was de waterstand toch ook weer niet, deze zomer?

23 augustus 2021


Wat: Expositie: Inspiratie van Waalformaat

Waar: Kerk Heesselt

Wanneer: 25 en 26 september

Tijd: 11:00-17:00 uur

Door: Anna Marie van Thiel de Vries

Organisatie: Stichting Kerk Heesselt

Toegang: Vrij (gift zeer welkom)

Door het toestaan van cookies, kunnen wij de bezoekersstatistieken meten en deze website continu blijven optimaliseren.