De oproep om in Heesselt vrijheidsrokken te komen maken die onlangs in KONTAKT stond, resulteerde in twee gezellige naaisessies met een paar vrouwen. Tot verrassing en blijdschap van vrijwilliger van Stichting Kerk Heesselt Betsy van Wijk leverde de oproep óók nog iets anders op: ‘’Ik kreeg mailtjes van twee vrouwen, uit Est en uit Opijnen, die de zolder waren opgegaan. En daar Vrijheidsrokken van hun moeders en oma’s vonden. Geweldig!”
In haar Heesseltse huis haalt ze de rokken voorzichtig uit vloeipapier. Met liefde en huisvlijt zijn ze met tientallen lapjes in elkaar gezet. Het was een idee van verzetsstrijder Mies Boissevain-Van Gennep. Zij had veel geleden, zat in het kamp en verloor haar man en twee zonen. Daarom koesterde ‘Mammie Mies’ de vrijheid na de oorlog. Er was niks, maar met lapjes kon elke vrouw zo’n vrolijke rok maken.
Er staan data op geborduurd en plaatsnamen. Zelfs een militair embleem en een epaulet met Je Maintiendrai. En ook nog een reep stof met de opbeurende tekst: We zijn er nog niet, maar we komen er wel. De Nationale Feestrokken kregen nummers; op een van de twee staat nummer 1504 geborduurd.
Eén rok kan na de tentoonstelling ervan op 5 mei in het kerkje van Heesselt naar het Regionaal Archief Rivierenland. De andere van Minie van Zijderveld uit Opijnen wil ze graag terug. Zij gaf ook foto’s in bruikleen; haar moeder met vier vriendinnen in vrolijke rokken en een grote groep vrouwen met de handen juichend omhoog. De grootste verrassing die ze bij Betsy van Wijk afleverde, is bladmuziek met tekst van het ‘Lied voor de Nationale Feestrok’ dat de vrouwen, als ze met soms wel honderden bijeenkwamen om te dansen en de vrijheid te vieren, zongen. Op 5 mei zal het ook in de kerk van Heesselt klinken: Vlecht in Uw rok het patroon van Uw leven, Vrouwen en meisjes van dorp en van stad!
De Vpro-radio maakte in Het Spoor Terug op 28 januari 1992 een portret van het leven van verzetsvrouw Mies Boissevain- Van Lennep alias Mammie Mies. Na de oorlog kwam zij met het idee voor de Nationale Feestrok, oftewel Vrijheidsrok, gemaakt van restjes stof.
Radiomaker Marnix Koolhaas kreeg toendertijd van sociologe Jolande Withuis een opname van het Nationale Feestrok lied.
Dit is een korte weergave met daarin ook de oproep van Mammie Mies aan andere vrouwen om ermee aan de slag te gaan. Gelezen door Kiki Amsberg.
Op 5 mei zullen we in de Heesseltse kerk drie authentieke Vrijheidsrokken tentoonstellen en ook rokken die nu, in Nederland en Indonesië, speciaal zijn gemaakt.
https://www.vpro.nl/speel~POMS_VPRO_415557~de-gedrevenen-7-mies-boissevain-het-spoor-terug~.html