Te koop: Boek over de historie van het kerkje in Heesselt

Corry Derksen( † 21-02-2020) heeft onderzoek gedaan naar de geschiedenis van het neogotische kerkje in Heesselt. Daarvoor spitte ze alle nog aanwezige notulenboeken van de kerkenraad door. Ook ging ze te rade bij het regionaal streekarchief in Tiel. Daar bood men haar tot drie maal toe het archief van de kerk in Varik aan, want daar hoort de kerk van Heesselt immers bij. Tegenwoordig wel! Maar tot 1946 waren de kerken van Heesselt en Opijnen met elkaar verbonden.

Zo komen er meer verrassingen tevoorschijn in “Het archief van de PKN-kerk te Heesselt in historische context”. Bijvoorbeeld over de plaats van vrouwen in de kerk. Die zaten niet bij hun mannen, maar aan de zijkanten op aparte banken. Zij hadden ook niets te zeggen in de kerk. De kerkenraad bestond uit mannen! Maar vreemd genoeg legde in 1868 een vrouw de eerste steen voor het nieuwe gebouw, zoals staat te lezen in de hal van de kerk. En een zekere K. van Zwol legde in 1848 ook al een eerste steen. Een man natuurlijk.

En wat kwam Koning Lodewijk Napoleon in 1809 doen in de Betuwe? Waardoor ontstond er ruzie in de kerkenraad? Wie zag er op toe dat er voor de dienst niet gerookt werd in de kerk?

Behalve in de notulenboeken was er ook veel informatie te vinden in verschillende plastic cement zakken. Daarin zaten papieren rolletjes met allerlei ‘kwitanties’ per jaar, soms ondertekend met een kruisje omdat de ondertekenaar wel kon werken, maar niet geleerd had te schrijven. Al die zogenaamde kwitanties (soms afgescheurde vodjes papier) moest Derksen eerst strijken om te kunnen lezen wat erop stond.

Het boekje bevat nog veel meer ontdekkingen, zoals wat verdienden de werknemers van de kerk, hoe kwam de kerkenraad aan het vermogen dat ze bezaten, wat zat er in een kruiwagen om van Opijnen naar Heesselt gebracht te worden? Waaruit bestonden de ‘watten’ voor de predikant en de koster?

Er is goed nieuws voor wie nieuwsgierig is geworden naar de inhoud van dit boekje, want het is nog te koop voor € 10,-:

  • Tijdens activiteiten van de stichting in de kerk
  • Te bestellen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De opbrengst komt geheel ten goede aan de Stichting Kerk Heesselt. Het boekje is uitgegeven door uitgeverij De Weide Blik van Ton den Boon uit Varik en Esther de Bruijn van Catouche uit Heesselt heeft de vormgeving en fotografie verzorgd.

Door het toestaan van cookies, kunnen wij de bezoekersstatistieken meten en deze website continu blijven optimaliseren.