De hele dag door
Wat een vrolijke rokken in het kerkje van Heesselt. Echte ‘Vrijheidsrokken’. Bedacht door verzetsstrijder Mies Boissevain- van Gennep, alias Mammie Mies. Toen er na de oorlog nauwelijks iets was, spoorde zij vrouwen aan van lapjes fleurige rokken te maken. Er hangt er zelfs een uit 1948 in het kerkje Heesselt. Bewaard – en uitgeleend – door het Regionaal Archief Rivierenland.
Het werk van beeldend kunstenaar Paul Parren balanceert tussen vrijheid en duisternis. Op het prominente hoofdpaneel is verwoesting door oorlog en rampen het thema, de duisternis. Een wereld die ons dagelijks via media bereikt en die zowel fascinatie als afschuw oproept.
En vergeet de audiotour over het kerkhof niet met al zijn bijzondere verhalen over dorpsbewoners, rijken en armen en de ramp van 1929 toen vrouw van Ballegoyen met twee volwassen kinderen door kruiend ijs van de krib werd geslagen.
Er kan worden gegeten en gedronken. Waalbroodjes, zelfgemaakte soep en hapjes uit Eritrea. Ook is ‘torengids’ Pieter van der Schoot aanwezig; met hem kun je de toren in terwijl hij voluit vertelt. Ook is zijn boekje over de Heesseltse duiventoren te koop.
Er valt veel te beleven, de hele dag door!
- Om tien uur is er een korte kerkdienst, waarna het programma om elf uur officieel wordt geopend door wethouder Jacoline Hartman.
Orgelmuziek
Streekgenoot Bert van den Brink kreeg zijn eerste pianoles toen hij vijf was, studeerde later op het conservatorium en is bekend van zijn composities en (orgel)concerten. Hij speelde met vele beroemdheden en kreeg in 2007 de prestigieuze Boy Edgarprijs voor jazz en improvisatie. Bert van den Brink verzorgt een concert op het authentieke Knipscheerorgel van Heesselt.
Theater
Dinie van Oort en haar theatergroep T-jater laten ’s ochtends en ’s middags een voorproefje zien van de voorstelling ’Tekens van Vrijheid’. Hoe ontsnap je aan de oorlog, wat zijn de obstakels? En als het je lukt, mis je dan ook dingen? Neem de mensen die naar Engeland vluchtten. Stap je in dat kleine bootje, hoe zwak blijkt het te zijn? Wat liet je achter?
Eenmaal veilig kent de vrijheid ook wrange kanten. Precies zoals in de eerste dagen na de bevrijding in mei 1945. Vernieuwend is de vorm; het is ‘beweegtheater’met verrassende muziek en geluidseffecten. Theater speelt een bijrol; het vult de details in.
- Rond lunchtijd arriveert de karavaan van legervoertuigen, samen met de dichters van de poëzietour. ’s Middags gaat het programma door met:
Kinderpodcast
In de Tour de Waal Kidcast ‘Kinderen van Nu en Toen’ interviewen Pip en Bart uit Heesselt mensen die in de oorlog kind waren. Dit keer ontmoeten ze Sienus van Bommel. Hij was nog klein in 1944 maar heeft levendige herinneringen. Vooral aan de Duitse munitie verborgen in de schuur bij zijn oom, waarheen ze vanuit Opijnen waren geëvacueerd met het gezin. Want die ontplofte. Zijn zusje Reijertje was pas zeven. Ze ligt in Opijnen begraven, samen met broer Ceesje, ook een oorlogsslachtoffer. Op 5 mei is deel 4 in de serie ‘Kinderen van Nu en Toen’ voor het eerst te horen.
Muziek
Dan is er nog muziek van Mile Lukic met zijn opzwepende en melancholische Balkanliedjes. Om af te sluiten met de River Folk Sideshow met hun liedjes en verhalen. De muzikanten komen uit Heesselt, Varik en Ophemert. Zij nemen u mee naar Ierland, Amerika en verder, maar blijven ook gewoon om de hoek bij de Waal.
- Onder het genot van een drankje en een hapje wordt de dag afgesloten. Vijf mei is dit keer op een ZONdag, laten we hopen dat de zon zich goed laat zien!
Programma Tour de Waal in kerk Heesselt
(programmatijden kunnen afwijken)